Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek | Owsianka z bakaliami Pieczywo z masłem Ser żółty Ogórek, sałata Herbata z cytryną A 1, 2 |
Zupa ogórkowa Ryż paraboliczny Sos włoski z żółtym serem Sok A 1, 2, 5 |
Bułka maślana z powidłami Sok A 1, 2, |
Wtorek | Pieczywo z masłem Szynka wieprzowa Sałata, papryka Kawa zbożowa A 1, 2 |
Zupa koperkowa Cielęcina w białym sosie Kasza bulgur Sałatka pekińska z ananasem Kompot z truskawek A 1, 2, 5 |
Jogurt malinowy Banan A, 2, |
Środa | Płatki kukurydziane na mleku Pieczywo z masłem Pasta: mascarpone z łososiem Ogórek koperek, Herbata cytryną A 1, 2, 4 |
Zupa fasolowa Leniwe z serem Marchew z jabłkiem i żurawiną Herbata owocowa A 1, 2, 3, 5 |
Ciastka zbożowe Jabłko A 1, 2, 3, |
Czwartek | Bułka z masłem Kiełbasa krakowska Sałata Herbata owocowa A 1, 2, |
Rosół z makaronem Kurczak z pieca Ziemniaki puree Mizeria Kompot z wiśni A 1, 2, 3, 5 |
Bułka drożdżowa Sok A 1, 2, 3, |
Piątek | Pieczywo z masłem Serek wiejski Pomidor, szczypior Kaka A 1, 2, 3, |
Zupa kalafiorowa Kotlet rybny Ziemniaki z koperkiem Sałatka Colesław Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 4 |
Chałka z masłem Jabłko Herbata A 1, 2, 3, |
Sobota | Pieczywo z masłem Polędwica z indyka Ogórek Herbata z cytryną A 1, 2, |
Zupa minestrone Makaron Jagody z jogurtem greckim Herbata A 1, 2, 3, 5 |
Ciastka maślane Sok pomarańczowy A 1, 2, |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.