Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek | Kasza manna na mleku z morelami Banan Herbata z cytryną A 1, 2 |
Zupa podhalańska Łazanki z kapustą i mięsem Kompot Ciastko zbożowe A 1, 2, 5 |
Bułka drożdżowa Sok A 1, 2,3 |
Wtorek | Pieczywo z masłem Ser gouda Biała rzodkiew, sałata Kakao A 1, 2 |
Zupa z soczewicy Indyk w curry Kasza bulgur Bukiet warzyw Kisiel malinowy – wyrób własny A 1, 2, 5,3 |
Pomarańcze Chrupki kukurydziane A, 2, |
Środa | Pieczywo z masłem Parówki cielęce Papryka Herbata owocowa A 1, 2, 4 |
Zupa pomidorowa z ryżem Ryba z pieca Ziemniaki z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Herbata owocowa A 1, 2, 3, 5,4 |
Chałka z masłem Herbata A 1, 2, 3, |
Czwartek | Pieczywo z masłem Szynka Ogórek kiszony Kawa zbożowa A 1, 2, |
Zupa porowa Polędwiczki wieprzowe w sosie Kluski śląskie Surówka wielowarzywna Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 5 |
Kisiel cytrynowy z owocami – wyrób własny Wafle ryżowe A 1, 2, 3, |
Piątek | Płatki kukurydziane na mleku Pieczywo z masłem Serek wiejski ze szczypiorkiem Herbata owocowa A 1, 2, 3, |
Zupa minestrone Placki ziemniaczane Ser twarogowy z jogurtem greckim Kompot wiśniowy A 1, 2, 3, 5 |
Ciastka zbożowe Sok „ Witaminka” A 1, 2, 3, |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.