JADŁOSPIS 3 – 7 GRUDNIA 2018

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Kasza manna na mleku z morelami
Banan
Herbata z cytryną
A 1, 2
Zupa podhalańska
Łazanki z kapustą i mięsem
Kompot
Ciastko zbożowe
A 1, 2, 5
Bułka drożdżowa
Sok
A 1, 2,3
Wtorek Pieczywo z masłem
Ser gouda
Biała rzodkiew, sałata
Kakao
A 1, 2
Zupa z soczewicy
Indyk w curry
Kasza bulgur
Bukiet warzyw
Kisiel malinowy – wyrób własny
A 1, 2, 5,3
 Pomarańcze
Chrupki kukurydziane
A, 2,
Środa Pieczywo z masłem
Parówki cielęce
Papryka
Herbata owocowa
A 1, 2, 4
Zupa pomidorowa z ryżem
Ryba z pieca
Ziemniaki z koperkiem
Surówka z kiszonej kapusty
Herbata owocowa
A 1, 2, 3, 5,4
Chałka z masłem
Herbata
A 1, 2, 3,
Czwartek Pieczywo  z masłem
Szynka
Ogórek kiszony
Kawa zbożowa
A 1, 2,
Zupa porowa
Polędwiczki wieprzowe w sosie
Kluski śląskie
Surówka wielowarzywna
Herbata z cytryną
A 1, 2, 3, 5
Kisiel cytrynowy z owocami – wyrób własny
Wafle ryżowe
A 1, 2, 3,
Piątek Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo z masłem
Serek wiejski ze szczypiorkiem
Herbata owocowa
A 1, 2, 3,
Zupa minestrone
Placki ziemniaczane
Ser twarogowy z jogurtem greckim
Kompot wiśniowy
A 1, 2, 3, 5
         Ciastka zbożowe
Sok „ Witaminka”
A 1, 2, 3,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g,                     warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.