JADŁOSPIS 17 – 21 GRUDNIA 2018

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Pieczywo z masłem

Ser gouda

Ogórek, sałata

Herbata z cytryną

A 1, 2

Zupa z zielonego groszku

Cielęcina w sosie curry

Kasza bulgur

Sałatka szwedzka

Herbata owocowa

A 1, 2, 3, 5

Bułka drożdżowa z serem

Sok

 

 

 

A 1, 2, 3

Wtorek Pieczywo z masłem

Szynka

Papryka ,pomidory

Kakao

 

A 1, 2

Zupa pomidorowa z brązowym ryżem

Miruna z pieca

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z kiszonej kapusty

Kompot malinowy

A 1, 2, 5

Kisiel cytrynowy  –wyrób własny

Chrupki kukurydziane

 

A, 1, 2

Środa Pieczywo

Pasta jajeczna

Rzodkiewka

Herbata owocowa

A 1, 2, 3, 4

Zupa ziemniaczana

Risotto z warzywami i mięsem

Sos pomidorowy

Herbata z cytryną

Pomarańcza

A 1, 2, 3, 4, 5

Ciastka zbożowe

Jabłko

 

 

A 1, 2, 3,

Czwartek Pieczywo  z serkiem

wiejskim

Mix warzyw

Kawa zbożowa

A 1, 2,

Barszcz czerwony

Pierogi ruskie z cebulką

sok

A 1, 2, 3, 5

Truskawki z jogurtem

Wafle ryżowe

z pestkami z dyni

A 1, 2,

Piątek Płatki owsiane z bakaliami na mleku

Banan

Herbata z dzikiej róży

A 1, 2, 3,

Zupa fasolowa

Naleśniki z serem

Wiśnie  z jogurtem greckim

Herbata owocowa

A 1, 2, 3, 4

         Chałka z masłem

Herbata z cytryną

 

A 1, 2, 3,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g,                     warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 150-270g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.