Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek | Pieczywo z masłem
Ser gouda Ogórek, sałata Herbata z cytryną A 1, 2 |
Zupa z zielonego groszku
Cielęcina w sosie curry Kasza bulgur Sałatka szwedzka Herbata owocowa A 1, 2, 3, 5 |
Bułka drożdżowa z serem
Sok
A 1, 2, 3 |
Wtorek | Pieczywo z masłem
Szynka Papryka ,pomidory Kakao
A 1, 2 |
Zupa pomidorowa z brązowym ryżem
Miruna z pieca Ziemniaki z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Kompot malinowy A 1, 2, 5 |
Kisiel cytrynowy –wyrób własny
Chrupki kukurydziane
A, 1, 2 |
Środa | Pieczywo
Pasta jajeczna Rzodkiewka Herbata owocowa A 1, 2, 3, 4 |
Zupa ziemniaczana
Risotto z warzywami i mięsem Sos pomidorowy Herbata z cytryną Pomarańcza A 1, 2, 3, 4, 5 |
Ciastka zbożowe
Jabłko
A 1, 2, 3, |
Czwartek | Pieczywo z serkiem
wiejskim Mix warzyw Kawa zbożowa A 1, 2, |
Barszcz czerwony
Pierogi ruskie z cebulką sok A 1, 2, 3, 5 |
Truskawki z jogurtem
Wafle ryżowe z pestkami z dyni A 1, 2, |
Piątek | Płatki owsiane z bakaliami na mleku
Banan Herbata z dzikiej róży A 1, 2, 3, |
Zupa fasolowa
Naleśniki z serem Wiśnie z jogurtem greckim Herbata owocowa A 1, 2, 3, 4 |
Chałka z masłem
Herbata z cytryną
A 1, 2, 3, |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 150-270g
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.