JADŁOSPIS 2 – 4 STYCZNIA 2019

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Środa Płatki owsiane na mleku z morelami     A 1, 2 Zupa jarzynowa Sos neapolitański Makaron trzy kolory Kompot wiśniowy A 1, 2, 3, 5 Wafle ryżowe z pestkami  dyni sok A 1, 2, 3
Czwartek Pieczywo z masłem Szynka wieprzowa Sałata,  papryka Kawa zbożowa   A 1, 2,  Zupa pomidorowa z brązowym ryżem Schab w sosie własnym Ziemniaki z koperkiem Surówka z kapusty pekińskiej Herbata owocowa A 1, 2, 3, 5 Ciastka zbożowe Jabłko     A 1, 2, 3,
Piątek Pieczywo z masłem Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem kakao A 1, 2,  Zupa grochowa Pierogi z  truskawkami Jogurt grecki z malinami Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 5 Bułka drożdżowa Herbata owocowa   A 1, 2, 3,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 150-280g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.