JADŁOSPIS 21 – 25 stycznia 2019

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Pieczywo z masłem Szynka wieprzowa Mix warzyw Kawa zbożowa   A 1, 2 Zupa jarzynowa Indyk w sosie curry Kasza bulgur                 Sałatka pekińska Herbata z owoców leśnych A 1, 2, 5 Chałka z masłem Sok     A 1, 2,3
Wtorek Pieczywo z masłem Pasta łososiowa – wyrób własny Ogórek kiszony Kawa zbożowa   A 1,2,4 Zupa brokułowa Ryba miruna z pieca                Warzywa po grecku Ziemniaki z koperkiem Herbata malinowa                                A 1, 2, 3, 5,4 Jogurt grecki z truskawkami Pomarańcza          A, 2,
Środa Pieczywo z masłem Ser gouda Papryka, sałata Herbata malinowa A 1, 2, Zupa fasolowa Makaron Sos boloński Ser żółty tarty Kompot truskawkowy A 1, 2, 3, 5 Bułka drożdżowa z jabłkiem Mus owocowy       A 1, 2, 3,
Czwartek Pieczywo  z masłem Twaróg z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao   A 1, 2, Zupa z czerwonej soczewicy Kotlet –filet kurczaka Ziemniaki z koperkiem Sałatka – mix warzyw Kompot wieloowocowy A 1, 2, 3, 4, 5 Kisiel cytrynowy z owocami Chrupki kukurydziane       A 1, 2, 3,
Piątek Płatki owsiane z bakaliami na mleku Owoce   A 1, 2, , 9 Kapuśniak z kiszonej kapusty Pierogi z jagodami          Jogurt grecki z truskawkami Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 5          Ciastka zbożowe Sok     A 1, 2, 3, 9

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g,                     warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.3. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.