Obiad | |
Poniedziałek | Zupa porowa Wieprzowina w sosie własnym Kluski śląskie Sałatka z modrej kapusty Herbata z owoców leśnych Mandarynki A 1, 2, 5 |
Wtorek | Pomidorowa z brązowym ryżem Kotlet rybny Ziemniaki z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 4, 5, 9 |
Środa | Zupa brokułowa Kasza bulgur Sos meksykański Kompot truskawkowy Gruszki A 1, 2, 3, 5 |
Czwartek | Rosół z makaronem Kotlet schabowy Ziemniaki z koperkiem Marchewka z groszkiem Herbata malinowa A 1, 2, 3, 5 |
Piątek | Zupa grochowa Naleśniki z serem Polewa jogurtowo-wiśniowa Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 5 |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.3. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.