JADŁOSPIS 04 – 08.03.2019.

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Mix warzyw Kawa zbożowa z mlekiem A 1, 2 Zupa porowa Bitki wieprzowe Ziemniaki z koperkiem Surówka Colesław Herbata z owoców leśnych A 1, 2, 5 Jogurt z wiśniami wyrób własny Wafle ryżowe z pestkami dyni   A 1, 2,3
Wtorek Pieczywo z masłem Pasta jajeczna Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku     A 1,2,3, Zupa kalafiorowa Gołąbki z pieczarkami i kaszą gryczaną Sos kremowy Gruszka Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 5, Chałka z masłem Sok „Witaminka’         A,1, 2, 3
Środa Pieczywo z masłem Ser gouda Papryka, sałata lodowa Herbata z cytryną A 1, 2, Zupa jarzynowa Fasolka po bretońsku Bułka razowa Kompot malinowy A 1, 2, 3, 5 Bułka drożdżowa z serem Mus owocowy     A 1, 2, 3,
Czwartek Pieczywo  z masłem Parówki z szynki Ogórek,  Kawa zbożowa z mlekiem   A 1, 2, Krupnik jaglany Pulpety w białym sosie Ziemniaki z koperkiem Bukiet warzyw Herbata owocowa A 1, 2, 3, , 5 Kisiel malinowy z owocami wyrób własny Chrupki kukurydziane     A 1, 2, 3,
Piątek Płatki kukurydziane z bakaliami na mleku Owoce A 1, 2, , 9 Zupa ziemniaczana Ryż paraboliczny Polewa wiśniowo – jogurtowa Woda mineralna A 1, 2, 3,4, 5 Ciastka zbożowe Sok     A 1, 2, 3, 9

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g,                     warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.3. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.