JADŁOSPIS 25 – 30.03.2019

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Mix warzyw Kakao na mleku A 1, 2 Zupa brokułowa Potrawka z indyka Kasza bulgur Ogórek kiszony Herbata owocowa A 1, 2, 5 Bułka drożdżowa z jabłkami Mus owocowy       A 1, 2,
Wtorek Pieczywo z masłem              Parówki z szynki Sałata,  papryka Kawa zbożowa A 1, 2 Krupnik Jajko w sosie             Ziemniaki z koperkiem Fasolka szparagowa Herbata z owoców leśnych A 1, 2, 5 Kisiel owocowy   Chrupki kukurydziane       A, 2,
Środa   Pieczywo z masłem Ser gouda Mix warzyw   Herbata cytryną   A 1, 2, Zupa minestrone Kotlet mielony Ziemniaki z koperkiem Sałatka z buraczków Kompot wieloowocowy A 1, 2, 3, 5 Chałka z powidłami sok     A 1, 2, 3,
Czwartek Pieczywo  z masłem Kiełbasa krakowska sucha Sałata, papryka Herbata owocowa A 1, 2, Zupa z czerwonej soczewicy Sztuka mięsa Kluski śląskie Sałatka pekińska Kisiel truskawkowy – wyrób własny A 1, 2, 3, 5 Jogurt grecki z owocami Ciastko zbożowe     A 1, 2, 3,
Piątek Pieczywo  z masłem Serek wiejski    Pomidor, szczypior Kakao   A 1, 2, 3, Zupa kalafiorowa Miruna z pieca Ziemniaki z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 4 Wafle ryżowe Owoce     A 1,2,3
Sobota Płatki owsiane na mleku owoce   A 1, 2, Zupa jarzynowa Makaron Jagody z jogurtem greckim Herbata A 1, 2, 3, 5 Ciastka maślane Sok pomarańczowy   A 1, 2,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g,                     warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.3. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.