Ś N I A D A N I E | ALERGENY | O B I A D | ALERGENY | P O D W I E C Z O R E K | ALERGENY | |
Poniedziałek | Płatki kukurydziane na mleku z morelami Banan | 1, 2 | Zupa porowa Potrawka z indyka w curry Kasza bulgur Surówka Colesław Herbata owocowa | 1, 2, 5 2 2, 3, 5 | Bułka drożdżowa z jabłkiem Mus bananowy | 1, 2, 3 |
Wtorek | Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku | 1, 2 2 2 | Zupa fasolowa Pierogi leniwe Marchewka z jabłkiem Kompot truskawkowy | 1, 2, 5 1, 2, 3 1 | Kisiel cytrynowy z owocami wyrób własny Baton bananowy z kakao | 9 |
Środa | Pieczywo z masłem Szynka wiejska Ogórek, sałata, rzodkiewka Kawa zbożowa na mleku | 1, 2 2 | Krupnik Makaron świderki Sos meksykański Gruszki Kompot wieloowocowy | 1, 2, 5 2 2 | Chałka z powidłami śliwkowymi Sok marchwiowy | 1, 2, 3 |
Czwartek | Pieczywo z masłem Ser gouda Sałata, papryka Kakao na mleku | 1, 2 2 2 | Zupa jarzynowa Polędwiczki wieprzowe Młode ziemniaki z koperkiem Sałatka wiosenna z jogurtem Kompot wiśniowy | 1, 2, 5 2 2 | Jogurt grecki z malinami Gruszki | 2 |
Piątek | Pieczywo z masłem Pasta jajeczna Rzodkiewka, papryka, sałata Kawa zbożowa z mlekiem | 1, 2 3 2 | Zupa z soczewicy Naleśniki z serem Mus ze świeżych truskawek Woda mineralna Baton bananowy z kakao | 1, 2, 5 1, 2, 3 9 | Ciastka zbożowe Mus jabłkowy | 1, 2, 3, 9 |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne. Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych