Ś N I A D A N I E | ALERGENY | O B I A D | ALERGENY | P O D W I E C Z O R E K | ALERGENY | |
Poniedziałek | Płatki kukurydziane na mleku z morelami | 1, 2 | Zupa porowa Gulasz wieprzowy Kasza bulgur Surówka Colesław Herbata owocowa Morele | 1, 2, 5 2 | Jogurt grecki z malinami | 1, 2, |
Wtorek | Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku | 1, 2 2 2 | Rosół z makaronem Filet z kurczaka w sosie Ziemniaki z koperkiem Ogórki z jogurtem greckim Kompot truskawkowy | 1, 2, 5 1,2 1 | Kisiel cytrynowy z owocami wyrób własny Baton bananowy z kakao | 9 |
Środa | Pieczywo z masłem Szynka wiejska Ogórek, sałata, rzodkiewka Kawa zbożowa na mleku | 1, 2 2 | Zupa z soczewicy czerwonej Naleśniki z serem Polewa jogurtowo truskawkowa Banany Herbata | 1, 2, 5 1, 2, 3 2 | Chałka z masłem Sok pomarańczowy | 1, 2, 3 |
Czwartek | Pieczywo z masłem Ser gouda Sałata, papryka Kakao na mleku | 1, 2 2 2 | Zupa jarzynowa Miruna panierowana Młode ziemniaki z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Kompot wieloowocowy | 1, 2, 5 1,2,3 2 2 | Bułka drożdżowa Woda mineralna | 2 |
Piątek | Płatki owsiane na mleku Mus bananowy | 1, 2 3 2 | Zupa kalafiorowa Makaron z serem Marchewka z jabłkiem Sok | 1, 2, 5 1, 2, 3 | Ciastka zbożowe Woda z cytryną | 1, 2, 3, 9 |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne. Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych