JADŁOSPIS 16 – 20.09.2019

  Ś N I A D A N I E ALERGENY O B I A D ALERGENY PODWIECZOREK ALERGENY
Poniedziałek Chleb orkiszowy z masłem Ser Gouda Sałata, papryka, Kakao na  mleku 1, 2 2   2 Zupa porowa, chleb razowy Gulasz wieprzowy Kasza bulgur Sałatka: ogórek kiszony, marchew, papryka Sok marchew z jabłkiem 1, 2, 5 1,2 1       Chałka z          masłem           jabłka   1,2,3                               
Wtorek Bułka grahamka z masłem Parówki z szynki Pomidory ze szczypiorkiem Kawa zbożowa z  mlekiem 1, 2 1,5,7,8   1, 2   Kapuśniak, chleb orkiszowy Ryż brązowy z warzywami i mięsem Sos pomidorowy, brokuły Kompot truskawkowy Nektaryny 1, 2, 5 1,2 1,2 Budyń czekoladowy na mleku z migdałami brzoskwinie     1,2 1,6,9,10,11
Środa Chleb razowy z masłem Twarożek wiejski Rzodkiewka Mleko     1, 2 2   2 Zupa jarzynowa, chleb razowy Miruna – ryba z warzywami Ziemniaki z koperkiem Herbata z dzikiej róży Śliwki 1,2,5 1,2,3,4   Mus jabłkowo – bananowy    
Czwartek Bułki razowe  z masłem Pasta serowo łososiowa       Ogórek ,papryka ,sałata Kawa zbożowa z mlekiem     1, 2 2,4   1,2 Zupa pomidorowa z makaronem Polędwica z pieca w sosie własnym Ziemniaki z koperkiem Mizeria z jogurtem Kompot wiśniowy 1, 2, 5     2 Jogurt grecki z  truskawkami Morele     2
Piątek Płatki  wieloziarniste na mleku z orzechami nerkowca                     Banany     1, 2 1,6,9,10,11 Zupa grochowa Naleśniki z serem Jogurt grecki z wiśniami i migdałami Woda mineralna 1, 2, 5 1,2,3 2,1,6,9,10,11   Ciastka zbożowe Śliwki     1, 2, 3,6,8,9,10, 11  

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:                                                             

Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne  .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.                         13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.   Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych