Ś N I A D A N I E | ALERGENY | O B I A D | ALERGENY | PODWIECZOREK | ALERGENY | |
Poniedziałek | Chleb orkiszowy z masłem Ser Gouda Sałata, papryka, Kakao na mleku | 1, 2 2 2 | Zupa porowa, chleb razowy Gulasz wieprzowy Kasza bulgur Sałatka: ogórek kiszony, marchew, papryka Sok marchew z jabłkiem | 1, 2, 5 1,2 1 | Chałka z masłem jabłka | 1,2,3 |
Wtorek | Bułka grahamka z masłem Parówki z szynki Pomidory ze szczypiorkiem Kawa zbożowa z mlekiem | 1, 2 1,5,7,8 1, 2 | Kapuśniak, chleb orkiszowy Ryż brązowy z warzywami i mięsem Sos pomidorowy, brokuły Kompot truskawkowy Nektaryny | 1, 2, 5 1,2 1,2 | Budyń czekoladowy na mleku z migdałami brzoskwinie | 1,2 1,6,9,10,11 |
Środa | Chleb razowy z masłem Twarożek wiejski Rzodkiewka Mleko | 1, 2 2 2 | Zupa jarzynowa, chleb razowy Miruna – ryba z warzywami Ziemniaki z koperkiem Herbata z dzikiej róży Śliwki | 1,2,5 1,2,3,4 | Mus jabłkowo – bananowy | |
Czwartek | Bułki razowe z masłem Pasta serowo łososiowa Ogórek ,papryka ,sałata Kawa zbożowa z mlekiem | 1, 2 2,4 1,2 | Zupa pomidorowa z makaronem Polędwica z pieca w sosie własnym Ziemniaki z koperkiem Mizeria z jogurtem Kompot wiśniowy | 1, 2, 5 2 | Jogurt grecki z truskawkami Morele | 2 |
Piątek | Płatki wieloziarniste na mleku z orzechami nerkowca Banany | 1, 2 1,6,9,10,11 | Zupa grochowa Naleśniki z serem Jogurt grecki z wiśniami i migdałami Woda mineralna | 1, 2, 5 1,2,3 2,1,6,9,10,11 | Ciastka zbożowe Śliwki | 1, 2, 3,6,8,9,10, 11 |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:
Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne. Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych