JADŁOSPIS 14 – 18 stycznia 2019

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Pieczywo z masłem Ser Gouda Mix warzyw Kakao   A 1, 2 Zupa koperkowa Makaron                 Sos  meksykański Kompot  wiśniowy Banan A 1, 2, 5 Bułka drożdżowa z serem Sok         A 1, 2,3
Wtorek Pieczywo z masłem Szynka wiejska Sałata lodowa, papryka Kawa zbożowa A 1, 2 Zupa pieczarkowa Wieprzowina w sosie własnym Kopytka Surówka z czerwonej kapusty Herbata z owoców leśnych A 1, 2, 5,3 Jogurt grecki z wiśniami jabłko                                                   A, 2,
Środa Pieczywo z masłem Parówki cielęce Ogórek Herbata owocowa A 1, 2, 4 Zupa ogórkowa ryżem Fasolka po bretońsku z  bułką Gruszka Herbata owocowa A 1, 2, 3, 5 Naleśniki z serem Herbata       A 1, 2, 3,
Czwartek Pieczywo  z masłem Twaróg z jogurtem Mix warzyw Kakao A 1, 2, Zupa kalafiorowa Pulpety w sosie pomidorowym Ziemniaki z koperkiem Sałata lodowa z winegret                  Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 5 Mus owocowy Chrupki kukurydziane       A 1, 2, 3,
Piątek Płatki owsiane z bakaliami na mleku  Herbata z dzikiej róży   A 1, 2, 3, Zupa ziemniaczana Pierogi ruskie z cebulką                      Maślanka A 1, 2, 3, 5          Ciastka zbożowe Owoce   A 1, 2, 3,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g,                     warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.