Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek | Pieczywo z masłem Ser Gouda Mix warzyw Kakao A 1, 2 | Zupa koperkowa Makaron Sos meksykański Kompot wiśniowy Banan A 1, 2, 5 | Bułka drożdżowa z serem Sok A 1, 2,3 |
Wtorek | Pieczywo z masłem Szynka wiejska Sałata lodowa, papryka Kawa zbożowa A 1, 2 | Zupa pieczarkowa Wieprzowina w sosie własnym Kopytka Surówka z czerwonej kapusty Herbata z owoców leśnych A 1, 2, 5,3 | Jogurt grecki z wiśniami jabłko A, 2, |
Środa | Pieczywo z masłem Parówki cielęce Ogórek Herbata owocowa A 1, 2, 4 | Zupa ogórkowa ryżem Fasolka po bretońsku z bułką Gruszka Herbata owocowa A 1, 2, 3, 5 | Naleśniki z serem Herbata A 1, 2, 3, |
Czwartek | Pieczywo z masłem Twaróg z jogurtem Mix warzyw Kakao A 1, 2, | Zupa kalafiorowa Pulpety w sosie pomidorowym Ziemniaki z koperkiem Sałata lodowa z winegret Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 5 | Mus owocowy Chrupki kukurydziane A 1, 2, 3, |
Piątek | Płatki owsiane z bakaliami na mleku Herbata z dzikiej róży A 1, 2, 3, | Zupa ziemniaczana Pierogi ruskie z cebulką Maślanka A 1, 2, 3, 5 | Ciastka zbożowe Owoce A 1, 2, 3, |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.