JADŁOSPIS 10 – 14.06.2019

  Ś N I A D A N I E ALERGENY O B I A D ALERGENY P O D W I E C Z O R E K ALERGENY
Poniedziałek  Płatki kukurydziane na mleku z morelami Banan 1, 2       Zupa  porowa       Potrawka z indyka w curry Kasza bulgur Surówka Colesław Herbata owocowa 1, 2, 5 2   2, 3, 5 Bułka drożdżowa z jabłkiem Mus bananowy 1, 2, 3
Wtorek Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na  mleku 1, 2 2   2   Zupa fasolowa Pierogi leniwe Marchewka z jabłkiem Kompot truskawkowy        1, 2, 5 1, 2, 3 1     Kisiel cytrynowy z owocami wyrób własny Baton bananowy z kakao       9
Środa Pieczywo z masłem Szynka wiejska Ogórek, sałata, rzodkiewka Kawa zbożowa na mleku   1, 2     2 Krupnik Makaron świderki  Sos meksykański Gruszki Kompot wieloowocowy 1, 2, 5 2 2 Chałka z powidłami śliwkowymi Sok  marchwiowy 1, 2, 3
Czwartek Pieczywo z masłem Ser gouda Sałata, papryka Kakao na mleku   1, 2 2   2 Zupa jarzynowa Polędwiczki wieprzowe Młode ziemniaki z koperkiem Sałatka wiosenna z jogurtem Kompot wiśniowy 1, 2, 5   2 2 Jogurt grecki z  malinami Gruszki                                2
Piątek Pieczywo  z masłem Pasta jajeczna Rzodkiewka, papryka, sałata Kawa zbożowa z mlekiem 1, 2 3   2 Zupa z soczewicy Naleśniki z serem Mus ze świeżych truskawek Woda mineralna        Baton bananowy z kakao 1, 2, 5 1, 2, 3     9 Ciastka zbożowe   Mus jabłkowy     1, 2, 3, 9      

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:                                                                                                                                                                                                  Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne  .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.                         13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.   Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych