JADŁOSPIS 22 – 27 PAŹDZIERNIKA 2018

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Owsianka z bakaliami
Pieczywo z masłem
Ser żółty
Ogórek, sałata
Herbata z cytryną
A 1, 2
Zupa ogórkowa
Ryż paraboliczny
Sos włoski z żółtym serem
Sok
A 1, 2, 5
Bułka maślana z powidłami
Sok
A 1, 2,
Wtorek Pieczywo z masłem
Szynka wieprzowa
Sałata,  papryka
Kawa zbożowa
A 1, 2
Zupa koperkowa
Cielęcina w białym sosie
Kasza bulgur
Sałatka pekińska z ananasem
Kompot z truskawek
A 1, 2, 5
Jogurt malinowy
Banan
A, 2,
Środa Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo z masłem
Pasta: mascarpone z łososiem
Ogórek koperek,
Herbata cytryną
A 1, 2, 4
Zupa fasolowa
Leniwe z serem
Marchew z jabłkiem i żurawiną
Herbata owocowa
A 1, 2, 3, 5
Ciastka zbożowe
Jabłko
A 1, 2, 3,
Czwartek Bułka z masłem
Kiełbasa krakowska
Sałata
Herbata owocowa
A 1, 2,
Rosół z makaronem
Kurczak z pieca
Ziemniaki puree
Mizeria
Kompot z wiśni
A 1, 2, 3, 5
Bułka drożdżowa
Sok
A 1, 2, 3,
Piątek Pieczywo  z masłem
Serek wiejski
Pomidor, szczypior
Kaka

A 1, 2, 3,

Zupa kalafiorowa
Kotlet rybny
Ziemniaki z koperkiem
Sałatka Colesław
Herbata z cytryną
A 1, 2, 3, 4
Chałka z masłem
Jabłko
Herbata
A 1, 2, 3,
Sobota Pieczywo  z masłem
Polędwica z indyka
Ogórek
Herbata z cytryną
A 1, 2,
Zupa minestrone
Makaron
Jagody z jogurtem greckim
Herbata
A 1, 2, 3, 5
Ciastka maślane
Sok pomarańczowy
A 1, 2,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.