JADŁOSPIS 5 – 9 LISTOPADA 2018

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo z masłem
Ser żółty
Ogórek, sałata
Herbata z cytryną
A 1, 2
Barszcz biały z jajkiem
Szynka wieprzowa w sosie
Kasza gryczana
Sałatka szwedzka
Sok
A 1, 2, 5
Bułka maślana z powidłami
Sok
A 1, 2,
Wtorek Pieczywo z masłem
Polędwica z indyka
Sałata,  papryka
Kawa zbożowa
A 1, 2
Zupa porowa z brązowym ryżem
Fasolka po bretońsku z bułką
Kisiel   truskawkowy wyrób własny
Banan
A 1, 2, 5
Jogurt malinowy
Wafel ryżowy
A, 2,
Środa Pieczywo z masłem
Parówki cielęce
Pomidory ze szczypiorkiem
Herbata cytryną
A 1, 2, 4
Zupa pieczarkowa
Ryż z warzywami
Sos neapolitański z żółtym serem
Kompot
Ciastka zbożowe
A 1, 2, 3, 5
mandarynki
A 1, 2, 3,
Czwartek Pieczywo  z masłem
Serek wiejski z rzodkiewką
i szczypiorkiem
Herbata
A 1, 2,
Krupnik jaglany
Filet z  kurczak z pieca
Ziemniaki puree
Mix sałat w winegret
Herbata owocowa
A 1, 2, 3, 5
Bułka drożdżowa
Sok
A 1, 2, 3,
Piątek Pieczywo  z masłem
Pasta jajeczna
z warzywami
Kakao
A 1, 2, 3,
Zupa podhalańska
Naleśniki z jabłkami
Wiśnie w jogurcie greckim
Herbata z cytryną
A 1, 2, 3, 4
Chałka z masłem
gruszka
Herbata
A 1, 2, 3,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.