Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Alergeny:
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz,
kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne - Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje,
makadamia i produkty pochodne - Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10
mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w
postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci
przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców - Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne.
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych