,,Program dla szkół” to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który polega na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych. Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie uczniom produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek. Program obejmuje również działania o charakterze edukacyjnym i promocyjnym. Ich celem jest zwiększenie jego rozpoznawalności oraz budowanie świadomości rodziców i nauczycieli dotyczącej ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci. Działania edukacyjne, w których uczniowie uczestniczą, takie jak: wspólne przygotowywanie i spożywanie drugiego śniadania, zakładanie ogródków szkolnych czy organizowanie warsztatów kulinarnych, festynów oraz wycieczek tematycznych, poszerzają ich wiedzę na temat pochodzenia warzyw, owoców i produktów mlecznych. „Program dla szkół” to unijny projekt będący kontynuacją dwóch programów: „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 sierpnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz. U., poz. 1764) dzieciom uczęszczającym w roku szkolnym 2023/2024 do klas I-V szkół podstawowych które uczestniczą w programie, udostępniane są:
Owoce, warzywa i soki:
• jabłka(1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g)
• gruszki(1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g)
• śliwki(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)
• truskawki(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 100 g)
• marchew(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
• rzodkiewka(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
• papryka słodka(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
• pomidory(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g i średnicy pomidora nie więcej niż 50 mm)
• kalarepa(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
• soki owocowe(opakowanie jednostkowe soku o pojemności co najmniej 0,2 l)
Mleko i przetwory mleczne:
• mleko białe(opakowanie jednostkowe o pojemności co najmniej 0,25 l)
• jogurt naturalny(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)
• kefir naturalny(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)
• serek twarogowy(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)