JADŁOSPIS 19 – 23 LISTOPADA 2018

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Płatki kukurydziane na mleku

Pieczywo z masłem

Ser żółty

Ogórek, sałata

Herbata z cytryną

A 1, 2

Kapuśniak

Makaron

Sos warzywno – mięsno

Kisiel truskawkowy –wyrób własny

A 1, 2, 5

Chałka z masłem i miodem

Sok

A 1, 2,

Wtorek Pieczywo z masłem

Polędwica z indyka

Sałata, papryka

Kawa zbożowa

A 1, 2

Zupa koperkowa

Wieprzowina w sosie

Kopytka

Surówka z czerwonej kapusty

Herbata owocowa

A 1, 2, 5

Jogurt malinowy

Chrupki kukurydziane

A, 2,

Środa Pieczywo z masłem

Parówki

Pomidory ze szczypiorkiem

Herbata cytryną

A 1, 2, 4

Zupa fasolowa

Pierogi z truskawkami

Wiśnie z jogurtem greckim

Herbata z cytryną

A 1, 2, 3, 5

Banan

Wafle ryżowe

A 1, 2, 3,

Czwartek Pieczywo z masłem

Twarożek  z rzodkiewką

i szczypiorkiem

Herbata

A 1, 2,

Zupa z zielonego groszku

Cielęcina w białym sosie

Ryż paraboliczny

Marchew mini w prażonym sezamie

Kompot z czarnej porzeczki

A 1, 2, 3, 5

Bułka drożdżowa

Sok

A 1, 2, 3,

Piątek Płatki owsiane z bakaliami na mleku

Pieczywo  z masłem

Jajko gotowane

Mix sałat

Kakao

A 1, 2, 3,

Zupa kalafiorowa

Ryba z pieca

Warzywa na parze

Ziemniaki z koperkiem

Herbata owocowa

A 1, 2, 3, 4

Ciastka zbożowe

gruszka

A 1, 2, 3,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:

Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.