JADŁOSPIS 10 – 14 GRUDZIEŃ 2018

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Pieczywo z masłem
Kiełbasa krakowska
Mix warzyw
Kawa zbożowa
A 1, 2
Zupa pieczarkowa
Bitka wieprzowa
Kasza jęczmienna
Surówka pekińska
Herbata owocowa
A 1, 2, 5
Chałka z powidłami
Sok
A 1, 2,3
Wtorek Pieczywo z masłem
Serek mascarpone
Rzodkiewka
Kakao
A 1,2
Kapuśniak
Bryzol
Ziemniaki z koperkiem
Brokuły gotowane na parze
Kisiel wiśniowy – wyrób własny
A 1, 2, 5,3
Jogurt z malinami
Chrupki kukurydziane
A, 2, 1,9
Środa Pieczywo z masłem
Polędwica z indyka
Sałatka z pomidorów i papryki
Herbata owocowa
A 1, 2,
Żurek z kiełbasą wiejską
Spaghetti
Sos neapolitański z żółtym serem
Mandarynka
Herbata z cytryną
A 1,2,5
Bułka drożdżowa
Sok
A 1, 2, 3,
Czwartek Pieczywo
Pasta łososiowa – wyrób własny
Ogórek
Kawa zbożowa
A 1, 2, 4
Rosół z makaronem
Filet drobiowy z pieca
Ziemniaki z koperkiem
Marchewka z groszkiem
Herbata owocowa
A 1, 2, 3, 5
Budyń czekoladowy –wyrób własny
Jabłko
A 1, 2, 3,
Piątek Płatki owsiane z bakaliami na mleku
Banan
A 1, 2,
Zupa grochowa
Pierogi leniwe z masłem
Surówka z jabłek, marchwi z prażonymi pestkami słonecznika
Kompot truskawkowy
A 1, 2, 3, 5
Ciastka zbożowe
Sok
A 1, 2, 3,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-150g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.