Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek | Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Mix warzyw Kawa zbożowa z mlekiem A 1, 2 | Zupa ogórkowa Risotto warzywne Sos pomidorowy Herbata z owoców leśnych Gruszka A 1, 2, 5 | Jogurt z malinami wyrób własny Wafle ryżowe z pestkami dyni A 1, 2,3 |
Wtorek | Pieczywo z masłem Pasta jajeczna Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku A 1,2,3, | Zupa pomidorowa z makaronem Polędwiczki wieprzowe w curry Ziemniaki z koperkiem Surówka z czerwonej kapusty Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 5, | Chałka z masłem Owoce A,1, 2, 3 |
Środa | Pieczywo z masłem Ser gouda Papryka, sałata Herbata malinowa A 1, 2, | Barszcz biały z kiełbasą Placki ziemniaczane Twaróg z jogurtem greckim Kompot truskawkowy A 1, 2, 3, 5 | Bułka drożdżowa z serem Mus owocowy A 1, 2, 3, |
Czwartek | Pieczywo z masłem Szynka wieprzowa Rzodkiewka, szczypiorek Kawa zbożowa z mlekiem A 1, 2, | Zupa jarzynowa Potrawka z kurczaka Ziemniaki z koperkiem Sałata lodowa w vinegret Herbata malinowa A 1, 2, 3, 4, 5 | Kisiel cytrynowy z owocami wyrób własny Chrupki kukurydziane A 1, 2, 3, |
Piątek | Płatki owsiane z morelami na mleku Owce A 1, 2, , 9 | Zupa grochowa Pierogi leniwe Marchewka z jabłkiem Herbata z cytryną A 1, 2, 3,4, 5 | Ciastka zbożowe Sok A 1, 2, 3, 9 |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.3. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.