Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek | Pieczywo z masłem Szynka wieprzowa Mix warzyw Kawa zbożowa A 1, 2 | Zupa pieczarkowa Indyk w sosie Kasza bulgur Sałatka pekińska Herbata z owoców leśnych A 1, 2, 5 | Chałka z masłem Sok A 1, 2,3 |
Wtorek | Pieczywo z masłem Ser żółty Ogórek kiszony Kawa zbożowa A 1,2, | Zupa brokułowa Miruna – ryba z pieca Surówka z kapusty kiszonej Ziemniaki z koperkiem Herbata malinowa A 1, 2, 3, 5,4 | Jogurt grecki z truskawkami Chrupki kukurydziane A, 2, 1, 10 |
Środa | Pieczywo z masłem Pasta łososiowa- wyrób własny Papryka, sałata Herbata malinowa A 1, 2, 4 | Zupa jarzynowa Makaron kolanka Sos meksykański Ser żółty tarty Kompot truskawkowy A 1, 2, 3, 5 | Bułka drożdżowa z jabłkiem Mus owocowy A 1, 2, 3, |
Czwartek | Pieczywo z masłem Twaróg z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao A 1, 2, | Zupa z czerwonej soczewicy Kotlet –filet kurczaka Ziemniaki z koperkiem Sałatka wiosenna Kompot wieloowocowy A 1, 2, 3, 4, 5 | Wafle ryżowe z pestkami dyni Owoce A 1, 2, 3,9 |
Piątek | Płatki owsiane z bakaliami na mleku Owoce A 1, 2, , 9 | Kapuśniak z kiszonej kapusty Naleśniki z serem Jogurt grecki z malinami Woda mineralna A 1, 2, 3, 5 | Ciastka zbożowe Sok A 1, 2, 3, 9,10 |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 40-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 150-250g
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.3. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.