JADŁOSPIS 18 – 22 marca 2019 r.

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Pieczywo z masłem Ser gouda Mix warzyw Kawa zbożowa z mlekiem   A 1, 2 Zupa ogórkowa Bitka wieprzowa Ziemniaki z koperkiem Marchewka z groszkiem Herbata z owoców leśnych A 1, 2, 5 Jogurt z malinami – wyrób własny Wafle ryżowe z pestki dyni     A 1, 2,3
Wtorek Pieczywo z masłem Twaróg z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku   A 1,2,3, Kapuśniak Polędwiczki w sosie własnym Kopytka Surówka wielowarzywna Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 5, Chałka z masłem Sok       A,1, 2, 3
Środa Pieczywo z masłem Pasta jajeczna Papryka, sałata Herbata malinowa A 1, 2, Barszcz biały z kiełbasą wiejską Makaron spaghetti Sos włoski –  warzywny Ser żółty tarty Kompot truskawkowy A 1, 2, 3, 5 Bułka drożdżowa z serem Mus owocowy       A 1, 2, 3,
Czwartek Pieczywo  z masłem Szynka wieprzowa Ogórek, sałata, papryka Kawa zbożowa z mlekiem   A 1, 2, Pomidorowa z brązowym ryżem Filet z kurczaka Ziemniaki z koperkiem Sałata lodowa z winegret Herbata malinowa Gruszka A 1, 2, 3,  5 Ciastka zbożowe Sok         A 1, 2,9
Piątek Płatki owsiane z morelami na mleku Owoce A 1, 2, , 9 Zupa grochowa Ryż zapiekany z jabłkami Polewa jogurtowo – malinowa Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 5 Kisiel truskawkowy Owoce     A 1, 2, 3,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g,                     warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 150-250g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.3. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.