ŚNIADANIE | ALERGENY | OBIAD | ALERGENY | PODWIECZOREK | ALERGENY | |
Poniedziałek | Płatki kukurydziane na mleku banan | 1, 2, | Zupa koperkowa Bitka wieprzowa Kasza gryczana Sałatka szwedzka Sok pomarańczowy | 1, 2,5 2 | Bułka drożdżowa z owocami sok jabłkowy | 1, 2, 3 |
Wtorek | Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku | 1, 2 2 2 | Zupa pomidorowa z makaronem Schab w sosie własnym Młode ziemniaki z koperkiem Sałata w sosie winegret Kompot truskawkowy | 1, 2 ,3, 5 | Jogurt grecki z wiśniami Ciastka owsiane | 2 1,2,3,9 |
Środa | Pieczywo z masłem Ser gouda Papryka, sałata Kawa zbożowa na mleku | 1, 2 2 2 | Zupa jarzynowa z groszkiem Makaron świderki Jagody z jogurtem greckim Woda mineralna | 1, 2, 5 1 2 | Chałka z powidłami Mus owocowy | 1, 2, 3 |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe- gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g Owoce 50- 100g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych