jadłospis 17-19.06.2019

  ŚNIADANIE ALERGENY OBIAD ALERGENY PODWIECZOREK ALERGENY
Poniedziałek Płatki kukurydziane na mleku   banan   1, 2, Zupa koperkowa Bitka wieprzowa Kasza gryczana Sałatka szwedzka Sok pomarańczowy 1, 2,5 2 Bułka drożdżowa z owocami sok jabłkowy       1, 2, 3
Wtorek Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku 1, 2 2 2 Zupa pomidorowa z makaronem Schab w sosie własnym Młode ziemniaki z koperkiem Sałata w sosie winegret Kompot truskawkowy 1, 2 ,3, 5 Jogurt grecki z wiśniami Ciastka owsiane  2  1,2,3,9
Środa Pieczywo z masłem Ser gouda Papryka, sałata Kawa zbożowa na mleku 1, 2 2 2 Zupa jarzynowa z groszkiem Makaron świderki Jagody z jogurtem greckim Woda mineralna 1, 2,  5 1 2 Chałka z powidłami Mus owocowy     1, 2, 3

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe- gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g Owoce 50- 100g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.                         13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych