O B I A D | ALERGENY | |
Poniedziałek | Zupa porowa Gulasz wieprzowy Kasza bulgur Surówka Colesław Herbata owocowa Morele | 1, 2, 5 2 |
Wtorek | Rosół z makaronem Filet z kurczaka w sosie Ziemniaki z koperkiem Ogórki z jogurtem greckim Kompot truskawkowy | 1, 2, 5 1,2 1 |
Środa | Zupa z soczewicy czerwonej Naleśniki z serem Polewa jogurtowo truskawkowa Banany Herbata | 1, 2, 5 1, 2, 3 2 |
Czwartek | Zupa jarzynowa Miruna panierowana Młode ziemniaki z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Kompot wieloowocowy | 1, 2, 5 1,2,3 2 2 |
Porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:
Zupy 250-300 ml, mięso, ryby i surówki 100-150g, napoje 200-250 ml. dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych