Ś N I A D A N I E | ALERGENY | O B I A D | ALERGENY | PODWIECZOREK | ALERGENY | |
Poniedziałek | Chleb orkiszowy z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku | 1, 2 2 2 | Zupa koperkowa, chleb razowy Potrawka z indyka Kasza gryczana Surówka: kapusta z marchewką Herbata z cytryną | 1, 2, 5 1,2 | Jogurt naturalny z orzechami nerkowca Śliwki | 2 1,6,9,10,11 |
Wtorek | Bułka grahamka z masłem Szynka wieprzowa Papryka, sałata lodowa Kawa zbożowa z mlekiem | 1, 2 1,5,7,8 1, 2 | Zupa z zielonego groszku Makaron razowy, sos warzywny, ser żółty tarty Kompot wiśniowy Gruszki | 1, 2, 5 1,2 2 | Budyń waniliowy na mleku Jabłka | 1,2 |
Środa | Chleb razowy z masłem Ser gouda Sałata, papryka, ogórek Kakao na mleku | 1, 2 2 2 | Zupa kalafiorowa, chleb razowy Miruna – ryba z pieca Kapusta kiszona z marchewką Ziemniaki z koperkiem Herbata z dzikiej róży | 1,2,5 1,2,3,4 | Chałka z powidłami śliwkowymi Sok jabłkowy morele | 1, 2, 3 |
Czwartek | Bułki razowe z masłem Pasta jajeczna Rzodkiewka, papryka, sałata Kawa zbożowa z mlekiem | 1, 2 3 1,2 | Krupnik jaglany, chleb żytni Kotlet mielony Ziemniaki z koperkiem Buraczki z jabłkiem, orzechy nerkowca Kompot truskawkowy | 1, 2, 5 1,2,3 1,6,8,9,10,11 | Jogurt grecki z truskawkami Gruszki | 2 |
Piątek | Płatki owsiane na mleku morele suszone i migdały Banany | 1, 2 1,6,9,10,11 | Zupa jarzynowa Pierogi ruskie z cebulką Maślanka Jabłko Woda mineralna | 1, 2, 5 1,2,3 2 | Ciastka zbożowo-kokosowe Śliwki | 1, 2, 3,6,8,9,10, 11 |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych