JADŁOSPIS 9 – 13.09.2019

  Ś N I A D A N I E ALERGENY O B I A D ALERGENY PODWIECZOREK ALERGENY
Poniedziałek Chleb orkiszowy z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na  mleku 1, 2 2   2 Zupa  koperkowa, chleb razowy Potrawka z indyka Kasza gryczana Surówka: kapusta z marchewką Herbata z cytryną 1, 2, 5 1,2 Jogurt naturalny z orzechami nerkowca Śliwki   2   1,6,9,10,11                             
Wtorek Bułka grahamka z masłem Szynka wieprzowa Papryka, sałata lodowa Kawa zbożowa z  mlekiem 1, 2 1,5,7,8   1, 2   Zupa z zielonego groszku Makaron razowy, sos warzywny, ser żółty tarty Kompot wiśniowy Gruszki 1, 2, 5 1,2 2 Budyń waniliowy na mleku Jabłka 1,2
Środa Chleb razowy z masłem Ser gouda Sałata, papryka, ogórek Kakao na mleku     1, 2 2   2 Zupa kalafiorowa, chleb razowy Miruna – ryba z pieca Kapusta kiszona z marchewką Ziemniaki z koperkiem Herbata z dzikiej róży 1,2,5 1,2,3,4   Chałka z powidłami śliwkowymi Sok  jabłkowy morele 1, 2, 3
Czwartek Bułki razowe  z masłem Pasta jajeczna Rzodkiewka, papryka, sałata Kawa zbożowa z mlekiem     1, 2 3   1,2 Krupnik jaglany, chleb żytni Kotlet mielony Ziemniaki z koperkiem Buraczki z jabłkiem,  orzechy nerkowca Kompot truskawkowy 1, 2, 5 1,2,3   1,6,8,9,10,11 Jogurt grecki z  truskawkami Gruszki     2
Piątek Płatki  owsiane na mleku morele suszone i migdały Banany   1, 2 1,6,9,10,11 Zupa jarzynowa Pierogi ruskie z cebulką Maślanka Jabłko Woda mineralna 1, 2, 5 1,2,3 2   Ciastka zbożowo-kokosowe Śliwki     1, 2, 3,6,8,9,10, 11      

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:                                                                                                                                                                                                  Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne  .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.                         13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.  

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych