Ś N I A D A N I E | ALERGENY | O B I A D | ALERGENY | PODWIECZOREK | ALERGENY | |
Poniedziałek | Chleb orkiszowy z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku | 1, 2 2 2 | Zupa z soczewicy, chleb razowy Filet z kurczaka w curry Kasza jęczmienna Surówka: kapusta z marchewką Herbata z dzikiej róży | 1, 2, 5 1,2,5,6,7,9 1 | Chałka z masłem Sok jabłkowy śliwka | 1,2,3 |
Wtorek | Bułka grahamka z masłem Szynka wieprzowa Papryka, sałata lodowa Kawa zbożowa z mlekiem | 1, 2 1,5,7,8 1, 2 | Zupa jarzynowa z zacierką Mięso wieprzowe w sosie własnym Ziemniaki z koperkiem Marchewka z groszkiem Kompot śliwkowy | 1, 2, 5 1,2 | Kisiel cytrynowy Jabłka | 1 |
Środa | Chleb razowy z masłem Ser gouda Sałata, papryka ,ogórek Kakao na mleku | 1, 2 2 2 | Zupa brokułowa, chleb razowy Kotlet rybny z miruny z pieca Ziemniaki z koperkiem Sałata z jogurtem greckim Herbata malinowa | 1, 2, 5 1,2 2 | Bułka maślana z powidłami śliwkowymi Sok jabłkowy brzoskwinia | 1, 2, 3 |
Czwartek | Bułki razowe z masłem Jajko gotowane Pomidory ze szczypiorkiem Kawa zbożowa z mlekiem | 1, 2 3 1,2 | Krupnik jaglany Fasolka z mięsem z warzywami Bułka razowa Kompot truskawkowy Banan | 1, 5 5 1 | Jogurt grecki z truskawkami Gruszki | 2 |
Piątek | Płatki owsiane na mleku morelami i migdałami Banany | 1, 2, 10,9,11,1,6 | Barszcz biały z kiełbasą Pierogi leniwe z serem Marchewka z jabłkiem i orzechami nerkowca Woda mineralna | 1,2,5 1,2,3 1,6,9,10,11 | Ciastka zbożowo kokosowe Jabłko | 1, 2, 3, 9,8 10,11,6 |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:
Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne. Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych