JADŁOSPIS 23 – 27.09.2019

  Ś N I A D A N I E ALERGENY O B I A D ALERGENY PODWIECZOREK ALERGENY
Poniedziałek Chleb orkiszowy z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na  mleku 1, 2 2   2 Zupa z soczewicy, chleb razowy Filet z kurczaka w curry Kasza jęczmienna Surówka: kapusta z marchewką Herbata z dzikiej róży 1, 2, 5 1,2,5,6,7,9 1 Chałka z masłem Sok jabłkowy śliwka     1,2,3                           
Wtorek Bułka grahamka z masłem Szynka wieprzowa Papryka, sałata lodowa Kawa zbożowa z  mlekiem 1, 2 1,5,7,8   1, 2   Zupa jarzynowa z zacierką Mięso wieprzowe w sosie własnym Ziemniaki z koperkiem Marchewka z groszkiem Kompot śliwkowy 1, 2, 5   1,2  Kisiel cytrynowy Jabłka 1
Środa Chleb razowy z masłem Ser gouda Sałata, papryka ,ogórek Kakao na mleku     1, 2 2   2 Zupa brokułowa, chleb razowy Kotlet rybny z miruny z  pieca Ziemniaki z koperkiem Sałata z jogurtem greckim Herbata malinowa 1, 2, 5 1,2 2 Bułka maślana z powidłami śliwkowymi Sok  jabłkowy brzoskwinia 1, 2, 3
Czwartek Bułki razowe  z masłem Jajko gotowane Pomidory ze szczypiorkiem Kawa zbożowa z mlekiem 1, 2 3   1,2 Krupnik  jaglany Fasolka z mięsem  z warzywami Bułka razowa               Kompot truskawkowy                             Banan 1, 5 5 1   Jogurt grecki z  truskawkami Gruszki     2
Piątek Płatki  owsiane na mleku morelami i migdałami   Banany   1, 2, 10,9,11,1,6   Barszcz biały z kiełbasą Pierogi leniwe z serem Marchewka z jabłkiem i orzechami nerkowca Woda mineralna 1,2,5 1,2,3 1,6,9,10,11 Ciastka zbożowo kokosowe Jabłko     1, 2, 3, 9,8 10,11,6    

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:            

Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne  .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.                         13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.   Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych