poniedziałek, 19 lutego 2024
obiad / I danie
- Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami. Alergeny: Mleko, Seler
obiad / II danie
- Kopytka. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
- Gulasz z piersi indyka. Alergeny: Zboża zawierające gluten
- Surówka z kiszonych ogórków, marchewki,pora, natki pietruszki.
- Herbata z dzikiej róży.
wtorek, 20 lutego 2024
obiad / I danie
- Zupa pomidorowa z brązowym ryżem. Alergeny: Mleko, Seler
obiad / II danie
- Ziemniaki puree. Alergeny: Mleko
- Kotlet rybny z miruny z pieca. Alergeny: Zboża zawierające gluten,jaja,ryba miruna.
- Surówka z czerwonej kapusty z czosnkiem na jogurcie. Alergeny: Mleko, Jaja
- Herbata malinowa
środa, 21 lutego 2024
obiad / I danie
- Zupa koperkowa z ziemniakami . Alergeny: Mleko, Seler
obiad / II danie
- Makaron spagetti durum. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
- Sos Meksykański (fasola,kukurydza,groszek,pomidory) Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
- Kompot z truskawek.
czwartek, 22 lutego 2024
obiad / I danie
- Zupa pieczarkowa z makaronem. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
obiad / II danie
- Ziemniaki puree. Alergeny: Mleko
- Schab w sosie własnym. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
- Sałata Lodowa z sosem winegret.
- Herbata z dzikiej róży.
piątek, 23 lutego 2024
obiad / I danie
- Barszcz czerwony z ziemniakami i mięsem. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
obiad / II danie
- Pierogi ruskie z masłem. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
- Kefir 2% tłuszczu. Alergeny: Mleko
- Woda minaralna.
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych