Jadłospis 5-7 Czerwca
poniedziałek, 5 czerwiec 2023
obiad / I danie
- Zupa jarzynowa z ziemniakami. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
obiad / II danie
- Kasza gryczana. Alergeny: Mleko
- Gulasz z indyka z warzywami. Alergeny: Zboża zawierające gluten
- Ogórki kiszone
- Woda minaralna.
obiad / deser
- Brzoskwinia
wtorek, 6 czerwiec 2023
obiad / I danie
- Zupa warzywno -ryżowa. Alergeny: Seler
obiad / II danie
- Ziemniaki z koperkiem. Alergeny: Mleko
- Kotlet Mielony (wieprzowy) z pieca. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja
- Surówka z buraka czerwonego ,jabłka, natki pietruszki.
- Kompot z truskawek.
obiad / deser
- Kiwi
środa, 7 czerwiec 2023
obiad / I danie
- Kapuśniak z młodej kapusty z mięsem. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
obiad / II danie
- Racuchy z jabłkami. Alergeny: Zboża zawierające gluten,jaja ,mleko.
- Polewa jogurtowo-waniliowa. Alergeny: Mleko
- Herbata z dzikiej róży.
obiad / deser
- Banan
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych