Jadłospis 19-23 lutego

poniedziałek, 19 lutego 2024

obiad / I danie

  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami.
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Kopytka.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
  • Gulasz z piersi indyka.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Surówka z kiszonych ogórków, marchewki,pora, natki pietruszki.
  • Herbata z dzikiej róży.

obiad / deser

wtorek, 20 lutego 2024

obiad / I danie

  • Zupa pomidorowa z brązowym ryżem.
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Ziemniaki puree.
    Alergeny: Mleko
  • Kotlet rybny z miruny z pieca.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten,jaja,ryba miruna.
  • Surówka z czerwonej kapusty z czosnkiem na jogurcie.
    Alergeny: Mleko, Jaja
  • Herbata malinowa

obiad / deser

  • Jabłko

środa, 21 lutego 2024

obiad / I danie

  • Zupa koperkowa z ziemniakami .
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Makaron spagetti durum.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Sos Meksykański (fasola,kukurydza,groszek,pomidory)
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
  • Kompot z truskawek.

obiad / deser

  • Gruszka

czwartek, 22 lutego 2024

obiad / I danie

  • Zupa pieczarkowa z makaronem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Ziemniaki puree.
    Alergeny: Mleko
  • Schab w sosie własnym.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
  • Sałata Lodowa z sosem winegret.
  • Herbata z dzikiej róży.

obiad / deser

  • Banan

piątek, 23 lutego 2024

obiad / I danie

  • Barszcz czerwony z ziemniakami i mięsem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Pierogi ruskie z masłem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Kefir 2% tłuszczu.
    Alergeny: Mleko
  • Woda minaralna.

obiad / deser

  • Mandarynki

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:  Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych