Jadłospis 26 lutego do 1 marca

poniedziałek, 26 luty 2024

obiad / I danie

  • Zupa ziemniaczana .
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Seler

obiad / II danie

  • Kasza jęczmienna.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Gulasz z piersi kurczaka.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Surówka z kiszonej kapusty, marchewki , jabłka.
  • Herbata malinowa

obiad / deser

wtorek, 27 luty 2024

obiad / I danie

  • Zupa kalafiorowa.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Ziemniaki puree.
    Alergeny: Mleko
  • Ryba Łosoś z pieca.
    Alergeny: Ryby łośoś
  • Surówka z kapusty pekińskiej,marchewki,kukurydzy,natki pietruszki.
    Alergeny: Mleko.jaja.
  • Herbata z dzikiej róży.

obiad / deser

środa, 28 luty 2024

obiad / I danie

  • Zupa ogórkowa z ziemniakami.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Risotto z warzywami i z mięsem
    Alergeny: Mleko, Seler
  • Sos pomidorowy (zabielany)
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Kompot z wiśni.

obiad / deser

  • Banan

czwartek, 29 luty 2024

obiad / I danie

  • Zupa warzywna z brukselką.
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Ziemniaki
  • Klopsiki wieprzowe w sosie pieczarkowym.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Sezam, Mleko, Jaja, Orzechy, Gorczyca
  • Brokuły na parze z masłem.
    Alergeny: Mleko
  • Herbata z hibiskusa.

obiad / deser

piątek, 1 marzec 2024

obiad / I danie

  • Żurek z kiełbasą domową i ziemniakami z jajkiem
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler,Jaja.

obiad / II danie

  • Ryż zapiekany z jabłkiem i powidłami śliwkowymi.
    Alergeny: Mleko
  • Polewa jogurtowa z jagodami leśnymi
    Alergeny: Mleko
  • Woda mineralna.

obiad / deser

  • Gruszka

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:  Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych