Jadłospis 11-15 marca

poniedziałek, 11 marzec 2024

obiad / I danie

  • Zupa pieczarkowa z makaronem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Kasza gryczana.
    Alergeny: Mleko
  • Gulasz z indyka z warzywami.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Marchewka mini z masłem i sezamem.
    Alergeny: mleko, Sezam
  • Herbata z dzikiej róży.

obiad / deser

  • Jabłko

wtorek, 12 marzec 2024

obiad / I danie

  • Zupa z soczewicy zabielana.
    Alergeny: Seler,mleko.

obiad / II danie

  • Ziemniaki puree.
    Alergeny: Mleko
  • Kotlet Rybny (ryba Mintaj) panierowany.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja, Ryby
  • Surówka z kiszonej kapusty,marchewki, jabłka, natki pietruszki.
  • Sok 100% multiwitamina.

obiad / deser

środa, 13 marzec 2024

obiad / I danie

  • Zupa ogórkowa z ziemniakami.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Makaron spagetti durum.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Sos do spagetti mięsno – warzywny.(pomidory , pieczarki ,cebula.)
    Alergeny: zboża zawierające gluten
  • Kisiel Truskawkowy wyrób własny.

obiad / deser

  • Gruszka

czwartek, 14 marzec 2024

obiad / I danie

  • Zupa pomidorowa z ryżem brązowym.
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Placki ziemniaczane z pieca.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja
  • Gulasz po węgiersku ogórek kiszony,papryka,pieczarka ,cebula,
    Alergeny: Zboża zawierające gluten,mleko
  • Herbata z żurawiny.

obiad / deser

piątek, 15 marzec 2024

obiad / I danie

  • Zupa z fasolowa z mięsem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Seler

obiad / II danie

  • Pierogi z jagodami.
    Alergeny: zboża zawierające gluten,jaja
  • Polewa jogurtowo-waniliowa.
    Alergeny: Mleko
  • Woda minaralna.

obiad / deser

  • Banan

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:  Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych