Jadłospis 18 -22 marca

poniedziałek, 18 marzec 2024

obiad / I danie

  • Rosół drobiowy z makaronem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja, Seler

obiad / II danie

  • Gołabki z ryżem i mięsem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Dwutlenek siarki i siarczany
  • Sos pomidorowy (zabielany)
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Herbata z dzikiej róży

obiad / deser

  • Jabłko

wtorek, 19 marzec 2024

obiad / I danie

  • Kapuśniak ze słodkiej kapusty .
    Alergeny: Zboża zawierające gluten , Seler

obiad / II danie

  • Ziemniaki
    Alergeny: Mleko
  • Filet z piersi kurczaka z pieca.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten,
  • Surówka z buraka czerwonego ,jabłka, natki pietruszki.
  • Sok 100 % w kartoniku owocowy.

obiad / deser

środa, 20 marzec 2024

obiad / I danie

  • Zupa brokułowa.
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Ziemniaki
    Alergeny: Mleko.
  • Miruna filet panierowany.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja, Ryba Miruna.
  • Surówka wiosenna sałata lodowa, ogórek, rzodkiewka,szcypiorek.
    Alergeny: Mleko, Jaja
  • Herbata z hibiskusa.

obiad / deser

czwartek, 21 marzec 2024

obiad / I danie

  • Zupa grochowa ziemniakami.
    Alergeny: Seler

obiad / II danie

  • Racuchy z jabłkami.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
  • Polewa jogurtowa z jagodami leśnymi.
    Alergeny: Mleko
  • Woda minaralna.

obiad / deser

  • Gruszka

piątek, 22 marzec 2024

obiad / I danie

  • Zupa warzywna zabielana .
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Łazanki z kapustą i mięsem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
  • Kompot z wiśni.

obiad / deser

  • Mandarynki

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:  Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych