poniedziałek, 8 kwiecień 2024
obiad / I danie
- Zupa warzywna z ziemniakami. Alergeny: Mleko, Seler
obiad / II danie
- Kasza gryczana. Alergeny: Mleko
- Gulasz z piersi indyka. Alergeny: Zboża zawierające gluten
- Brokuły na parze z masłem, Alergeny: mleko
- Herbata z dzikiej róży.
wtorek, 9 kwiecień 2024
obiad / I danie
- Zupa pomidorowa z brązowym ryżem. Alergeny: Mleko, Seler
obiad / II danie
- Ziemniaki Alergeny: Mleko
- Ryba Łosoś z pieca. Alergeny: Ryby łosoś
- Surówka z kiszonej kapusty,marchewki, natki pietruszki.
- Herbata malinowa.
środa, 10 kwiecień 2024
obiad / I danie
- Zupa z soczewicy z ziemniakami. Alergeny: Seler
obiad / II danie
- Risotto z warzywami i z mięsem. Alergeny: Mleko, Seler
- Sos pomidorowy (zabielany) Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
- Kompot z wiśni.
czwartek, 11 kwiecień 2024
obiad / I danie
- Zupa kalafiorowa zabielana. Alergeny: Mleko, Seler
obiad / II danie
- Ziemniaki z koperkiem. Alergeny: Mleko
- Schab z pieca w sosie własnym. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
- Surówka z marchewki,pietruszki,selera , z słonecznikiem na jogurcie. Alergeny: Seler ,mleko
- Sok 100 % z jabłek i czarnej porzeczki.
piątek, 12 kwiecień 2024
obiad / I danie
- Zupa koperkowa z mięsem i jakiem i ziemniakami. Alergeny: Mleko, Seler.jaja
obiad / II danie
- Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
- Surówka marchewki z jabłka.
- Woda minaralna.
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych