Jadłospis 15 do 19 kwietnia

poniedziałek, 15 kwiecień 2024

obiad / I danie

  • Zupa ogórkowa zabielana.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Ziemniaki
    Alergeny: Mleko
  • Paluszki rybne.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, jaja. Ryba mintaj
  • Surówka z białej kapusty , koperku na jogurcie.
    Alergeny: mleko
  • Herbata z dzikiej róży.

obiad / deser

wtorek, 16 kwiecień 2024

obiad / I danie

  • Zupa warzywna z brukselką .
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Fasolka po bretońsku.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Bułka razowa kajzerka.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Kompot z truskawek.

obiad / deser

  • Jabłko

środa, 17 kwiecień 2024

obiad / I danie

  • Zupa pieczarkowa z makaronem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Gołabki z ryżem i mięsem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Dwutlenek siarki i siarczany
  • Sos pomidorowy (zabielany)
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Herbata z żurawiną

obiad / deser

  • Banan

czwartek, 18 kwiecień 2024

obiad / I danie

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty.
    Alergeny: Seler

obiad / II danie

  • Ziemniaki puree.
    Alergeny: Mleko
  • Filet z piersi kurczaka z pieca panierowany.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
  • Mizeria ze świeżych ogórków.
    Alergeny: Mleko
  • Sok 100 % pomarańczowy.

obiad / deser

piątek, 19 kwiecień 2024

obiad / I danie

  • Barszcz czerwony z ziemniakami i mięsem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Pierogi ruskie z cebulką.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Kefir 2% tłuszczu.
    Alergeny: Mleko

obiad / deser

  • Gruszka

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:  Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych