poniedziałek, 22 kwiecień 2024
obiad / I danie
- Zupa brokułowa. Alergeny: Mleko, Seler
obiad / II danie
- Kasza jęczmienna perłowa Alergeny: Zboża zawierające gluten
- Gulasz szynki wieprzowy. Alergeny: Zboża zawierające gluten
- Surówka z selera z rodzynkami na jogurcie. Alergeny: seler,mleko
- Herbata cytrynowa.
wtorek, 23 kwiecień 2024
obiad / I danie
- Zupa pomidorowa z makaronem. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
obiad / II danie
- Ziemniaki puree. Alergeny: Mleko
- Udziec z kurczaka z pieca.
- Surówka z buraka czerwonego ,jabłka, natki pietruszki.
- Sok 100% pomarańczowy.
środa, 24 kwiecień 2024
obiad / I danie
- Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsem. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
obiad / II danie
- Makaron spagetti durum. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
- Sos Meksykański (fasola,kukurydza,groszek,pomidory) Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
- Woda z cytryną i melisą.
czwartek, 25 kwiecień 2024
obiad / I danie
- Krupnik z kaszy jaglanej. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Seler
obiad / II danie
- Ziemniaki z koperkiem. Alergeny: Mleko
- Kotlet Rybny (ryba Miruna) z pieca. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja, Ryby
- Sałata zielona z jogurtem i szczypiorkiem. Alergeny: Mleko
- Herbata z dzikiej róży.
piątek, 26 kwiecień 2024
obiad / I danie
- Zupa warzywna z ziemniakami i z mięsem. Alergeny: Mleko, Seler
obiad / II danie
- Kluski na parze pampuchy. Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
- Mus truskawkowy z miodem.
- Woda minaralna.
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych