Jadłospis 24-28 czerwiec 2024 r.

poniedziałek, 24 czerwiec 2024

śniadanie

  • Parówki z szynki 100%.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Mleko, Seler, Gorczyca
  • Chleb graham.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Pomidorki koktajlowe.
  • Herbata malinowa.

obiad

  • Zupa ogórkowa z ziemniakami.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
  • Makaron spagetti durum.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Sos do spagetti mięsno – warzywny.(pomidory , pieczarki ,cebula.)
    Alergeny: Zboża zawierające gluten.
  • Sok 100% jabłkowy z wodą mineralną.
  • Banan

podwieczorek

  • Mus100% jabłko-marchew-banan.
  • Gruszka

wtorek, 25 czerwiec 2024

śniadanie

  • Bułka razowa z masłem
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Sezam, Mleko, Jaja
  • Ser żółty Babuni
  • Szynka wiejska
    Alergeny: gorczyca,seler.soja,mleko
  • Ogórek
  • Sałata lodowa
  • Papryka czerwona
  • Herbata cytrynowa.

obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
  • Ziemniaki z koperkiem.
    Alergeny: Mleko
  • Paluszki rybne 100 % fileta.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, jaja.
  • Surówka z kiszonej kapusty,marchewki, jabłka, natki pietruszki.
  • Sok z gruszki z wodą mineralną.

podwieczorek

  • Bułeczka z serem.
  • Sok 100% czarna porzeczka.

środa, 26 czerwiec 2024

śniadanie

  • Bułka razowa kajzerka
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • ser rycki
  • Szynka z piersi kurczaka
    Alergeny: seler.gorczyca ,soja,mleko
  • Ogórek
  • Sałata
  • Pomidor
  • Herbat z żurawiny.

obiad

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Seler
  • Ziemniaki z koperkiem.
    Alergeny: Mleko
  • Filet z piersi kurczaka z pieca.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
  • Mizeria ze świeżych ogórków z jogurtem naturalnym i koperkiem.
    Alergeny: Mleko
  • Sok 100% rabarbaru z wodą mineralną.

podwieczorek

  • Mus 100% jabłko-banan-truskawka
  • Morela

czwartek, 27 czerwiec 2024

śniadanie

  • Bułka razowa z masłem
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Sezam, Mleko, Jaja
  • Ser żółty Gouda
    Alergeny: Mleko
  • Szynka wiejska
    Alergeny: seler,gorczyca, soja , mleko
  • sałata masłowa
  • rzodkiewka
  • Ogórek

obiad

podwieczorek

  • Kiełbaski domowe.
    Alergeny: soja,gorczyca, mleko,seler.
  • Sos ketchup pudliszki.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten,seler.
  • Chleb żytni pełnoziarnisty.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Sezam, Mleko, Orzechy
  • Woda mineralna.
  • Mus 100% jabłko-banan.

piątek, 28 czerwiec 2024

śniadanie

  • Bułka grahamka z masłem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Sezam, Mleko, Jaja, Orzechy, Gorczyca
  • Ser żółty Salami.
    Alergeny: Soja, Sezam, Mleko, Jaja, Seler, Orzeszki ziemne, Gorczyca
  • Szynka wiejska
    Alergeny: seler soja, gorczyca,mleko
  • Sałata lodowa
  • Papryka czerwona
  • Szczypiorek

obiad

  • Barszcz czerwony z ziemniakami i mięsem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
  • Pierogi ruskie z cebulką.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Kefir 2% tłuszczu.
    Alergeny: Mleko
  • Woda z cytryną i melisą.

podwieczorek

  • Bułeczki drożdżowe z jabłkami.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
  • Brzoskwinia.

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:  Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych