Jadłospis 1-5 lipiec 2024 r.

poniedziałek, 1 lipiec 2024

śniadanie

  • Ser żółty gouda/polędwica z indyka.
    Alergeny: Mleko,seler soja ,gorczyca.
  • Bułka razowa kajzerka.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Ogórek
  • Herbata cytrynowa.
  • Sałata lodowa

obiad

  • Zupa brokułowa z ziemniakami.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
  • Risotto z warzywami i z mięsem
    Alergeny: Mleko, Seler
  • Sos pomidorowy (zabielany)
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Woda z pomarańczą i miętą.
  • Jabłko

podwieczorek

  • Bułeczka z jagodami.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko
  • Woda cytrynowa.

wtorek, 2 lipiec 2024

śniadanie

  • Bułka grahamka z masłem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Sezam, Mleko, Jaja
  • Ser żółty cheddar/szynka wiejska.
    Alergeny: mleko ,seler,soja,gorczyca
  • Sałata
  • Ogórek
  • Rzodkiewka
  • Herbata z dzikiej róży

obiad

podwieczorek

  • Sok 100% multiwitamina.
  • Drożdżówka z marmoladą.

środa, 3 lipiec 2024

śniadanie

  • Bułeczka z dynią
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Polędwica sopocka/ser królewski.
    Alergeny: mleko,soja, gorczyca,seler
  • Sałata lodowa
  • Papryka czerwona.
  • Ogórek
  • Herbata malinowa

obiad

  • Zupa pomidorowa z ryżem.
    Alergeny: Mleko, Seler
  • Ziemniaki puree.
    Alergeny: Mleko
  • Kotlet schabowy panierowany z pieca.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja,
  • Surówka z marchewki,pietruszki,pora,jabłka ,natki pietruszki, z jogurtem
    Alergeny: Seler,mleko
  • Kompot z wiśni.

podwieczorek

  • Mus jabłkowy 100%
  • Nektarynka

czwartek, 4 lipiec 2024

śniadanie

  • Bułka grahamka z masłem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Sezam, Mleko, Jaja, Orzechy, Gorczyca
  • Ser żółty Gouda /szynka z drobiu.
    Alergeny: Mleko,soja ,seler,gorczyca.
  • Papryka czerwona
  • Sałata
  • Szczypiorek
  • Herbata z hibiskusa.

obiad

  • Krupnik z kaszy jaglanej.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Seler
  • Ziemniaki
  • Filet z miruny z pieca panierowany.
    Alergeny: zboża zawierające gluten,jaja,mleko,miruna ryba.
  • Mizeria ze świeżych ogórków z jogurtem naturalnym i koperkiem.
    Alergeny: Mleko,jaja.
  • Sok naturalny jabłkowy z wodą mineralną.

podwieczorek

  • Mus 100% jabłko- banan.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
  • Woda mineralna z cytryną.

piątek, 5 lipiec 2024

śniadanie

  • Bułka grahamka z masłem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Sezam, Mleko, Jaja, Orzechy, Gorczyca
  • Szynka wiejska/ser cheddar.
    Alergeny: mleko,soja,gorczyca,seler.
  • Sałata
  • Ogórek
  • Papryka czerwona

obiad

  • Zupa warzywna z ziemniakami i mięsem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler
  • Naleśniki z białym serem.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
  • Polewa jogurtowa z truskawkami.
    Alergeny: Mleko
  • Woda z cytryną i miętą.
  • Banan.

podwieczorek

  • Mus jabłko,banan,truskawka.
  • Sok 100% multiwitamina.

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:  Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych