Jadłospis 3 – 7 czerwca

poniedziałek, 3 czerwiec 2024

obiad / I danie

  • Zupa koperkowa z ziemniakami .
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Kasza gryczana.
    Alergeny: Mleko
  • Gulasz z szynki wiepszowy.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Surówka z kiszonych ogórków, czerwonej papryki, natka pietruszki
  • Woda z cytryną i melisą.

obiad / deser

wtorek, 4 czerwiec 2024

obiad / I danie

  • Krupnik z kaszy jęczmiennej.
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Seler

obiad / II danie

  • Fasolka po bretońsku
    Alergeny: Zboża zawierające gluten
  • Bułka grahamka
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Soja, Sezam, Jaja, Orzechy, Gorczyca
  • Kompot z truskawek.

obiad / deser

  • Nektaryna

środa, 5 czerwiec 2024

obiad / I danie

  • Zupa warzywna ,zabielana.
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Ziemniaki z koperkiem.
    Alergeny: Mleko
  • Filet z piersi kurczaka z pieca .
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja
  • Sałata zielona z jogurtem i szczypiorkiem.
    Alergeny: Mleko
  • Herbata z dzikiej róży.

obiad / deser

czwartek, 6 czerwiec 2024

obiad / I danie

obiad / II danie

  • Zupa pomidorowa z ryżem.
    Alergeny: Mleko, Seler
  • Ziemniaki puree
    Alergeny: Mleko
  • Kotlet Rybny (ryba Miruna) .
    Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja, Ryby
  • Surówka z kiszonej kapusty,marchewki, jabłka, natki pietruszki.
  • Sok jabłkowy z wodą mineralną.

obiad / deser

piątek, 7 czerwiec 2024

obiad / I danie

  • Barszcz biały z jajkiem ,kiełbasą ,ziemniakami.
    Alergeny: Mleko, Seler

obiad / II danie

  • Kluski na parze „pampuchy”.
  • Mus truskawkowy z miodem.
  • Woda minaralna.

obiad / deser

  • Jabłko

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:  Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 8. Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne.

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych