Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek | Pieczywo z masłem Ser żółty Sałata lodowa Herbata z cytryną A 1, 2 | Zupa z soczewicy Filet z indyka w sosie Kasza gryczana Sałatka szwedzka Herbata owocowa Mandarynki A 1, 2, 5 | Bułka maślana z powidłami Sok A 1, 2, |
Wtorek | Pieczywo z masłem Szynka wieprzowa papryka Kawa zbożowa A 1, 2 | Zupa pomidorowa z makaronem Ryba miruna z pieca Ziemniaki z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Kompot truskawkowy A 1, 2, 5,4 | Jogurt malinowy Wafle ryżowe z pestkami dyni A, 2, |
Środa | Płatki kukurydziane na mleku Banany A 1, 2, 4 | Żurek z jajkiem Cielęcina w białym sosie Ryż paraboliczny Sałatka wielowarzywna Sok A 1, 2, 3, 5 | Ciastka zbożowe Jabłko A 1, 2, 3, |
Czwartek | Bułka z masłem Kiełbasa krakowska Ogórek kiszony Herbata owocowa A 1, 2, | Krupnik jaglany Kotlet mielony Ziemniaki z koperkiem Marchewka mini z sezamem Kompot z wiśni A 1, 2, 3, 5,10 | Bułka drożdżowa Sok A 1, 2, 3, |
Piątek | Pieczywo z masłem Serek wiejski Rzodkiew biała, szczypiorek Kakao A 1, 2, 3, | Barszcz czerwony Placki ziemniaczane Polewa serowo – jogurtowa Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 4,5 | Chałka z masłem Jabłko Herbata A 1, 2, 3, |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 150-290g
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.