JADŁOSPIS 7 – 11 STYCZNIA 2019

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek  Pieczywo z masłem Ser żółty Sałata lodowa Herbata z cytryną A 1, 2 Zupa z soczewicy Filet z indyka w sosie Kasza gryczana Sałatka szwedzka   Herbata owocowa Mandarynki A 1, 2, 5 Bułka maślana z powidłami Sok         A 1, 2,
Wtorek Pieczywo z masłem Szynka wieprzowa   papryka Kawa zbożowa   A 1, 2 Zupa pomidorowa z makaronem                Ryba miruna z pieca          Ziemniaki z koperkiem      Surówka z kiszonej kapusty                 Kompot  truskawkowy A 1, 2, 5,4 Jogurt malinowy Wafle ryżowe z pestkami dyni   A, 2,
Środa Płatki kukurydziane na mleku   Banany           A 1, 2, 4 Żurek z jajkiem Cielęcina w białym sosie Ryż paraboliczny Sałatka wielowarzywna Sok A 1, 2, 3, 5 Ciastka zbożowe Jabłko     A 1, 2, 3,
Czwartek Bułka z masłem Kiełbasa krakowska Ogórek kiszony Herbata owocowa A 1, 2, Krupnik jaglany   Kotlet mielony Ziemniaki z koperkiem Marchewka mini z sezamem Kompot z wiśni A 1, 2, 3, 5,10 Bułka drożdżowa Sok     A 1, 2, 3,
Piątek Pieczywo  z masłem Serek wiejski    Rzodkiew biała, szczypiorek Kakao   A 1, 2, 3, Barszcz czerwony Placki ziemniaczane Polewa serowo – jogurtowa Herbata z cytryną A 1, 2, 3, 4,5 Chałka z masłem Jabłko Herbata A 1, 2, 3,

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 150-290g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.