JADŁOSPIS 20 – 24.05.2019.

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Pieczywo z masłem Szynka wieprzowa Mix warzyw Kawa zbożowa z mlekiem A 1, 2,3 Zupa z soczewicy Gulasz wieprzowy Kluski śląskie Surówka z białej kapusty Kompot A 1, 2, 5 Bułka drożdżowa z serem kompot         A 1, 2,3
Wtorek Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku   A 1, 2, 3 Zupa kalafiorowa Miruna z pieca Ziemniaki z koperkiem Warzywa po grecku Herbata z róży A 1, 2, 5, 4 Jogurt grecki z wiśniami Ciastka zbożowe z żurawiną       A,1, 2, 3, 9
Środa Pieczywo z masłem Ser gouda Papryka, sałata Herbata malinowa A 1, 2,3 Zupa jarzynowa Spaghetti Sos meksykański Herbata wieloowocowa A 1, 2, 3, 5 Chałka z powidłami Herbata owocowa   A 1, 2, 3,
Czwartek Pieczywo  z masłem Pasta łososiowa Ogórek Kawa zbożowa z mlekiem A 1, 2,4 Zupa pomidorowa z ryżem Kotlet z kurczaka Ziemniaki z koperkiem Surówka  wiosenna Kompot wiśniowy A 1, 2, 3, 5 Kisiel truskawkowy z owocami wyrób własny     A 1, 2, 3,
Piątek Płatki kukurydziane z bakaliami na mleku Owoce A 1, 2, , 9 Barszcz czerwony Pierogi ruskie maślanka A 1, 2, 3, 5 Ciastka zbożowe Sok   A 1, 2, 3, 9

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g, warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.3. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.