JADŁOSPIS 27 – 31.05.2019

  Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Mix warzyw Kakao na  mleku A 1, 2 Zupa  koperkowa Potrawka z indyka Kasza gryczana                   Sałatka szwedzka Herbata owocowa A 1, 2, 5 Bułka drożdżowa z jabłkiem Mus owocowy       A 1, 2,3
Wtorek Pieczywo z masłem Parowki z szynki Papryka, sałata lodowa Kawa zbożowa z  mlekiem   A 1,2,3,   Zupa minestrone Fasolka po bretońsku Bułka grahamka Kompot truskawkowy Owoce A 1, 2, 3, 5, Kisiel cytrynowy z owocami wyrób własny     A,1, 2, 3
Środa Pieczywo z masłem Ser gouda Mix warzyw Kakao na mleku A 1, 2, Zupa brokułowa Gołąbki z ryżem i mięsem  sos pomidorowy Owoce Kompot wieloowocowy A 1, 2, 3, 5 Chałka z powidłami śliwkowymi Sok       A 1, 2, 3,
Czwartek Pieczywo  z masłem Pasta jajeczna Rzodkiewka, papryka, sałata Kawa zbożowa z mlekiem   A 1, 2,3 Krupnik Polędwiczki wieprzowe Ziemniaki z koperkiem Sałata w sosie winegret Kisiel truskawkowy –wyrób własny A 1, 2, 3, 5      Jogurt grecki z  malinami Owoce                                  A 1, 2, 3,
Piątek Płatki  owsiane z morelami na mleku owoce     A 1, 2, , 9   Zupa grochowa Makaron świderki Twaróg z jogurtem         Surówka z marchwi i jabłek Herbata z owoców leśnych A 1, 2, 3,4, 5 Ciastka zbożowe Sok         A 1, 2, 3, 9

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 60-80g,                     warzywa 60-80g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych.

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

A: Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.3. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.