Ś N I A D A N I E | O B I A D | P O D W I E C Z O R E K |
ALERGENY | ALERGENY | ALERGENY |
Poniedziałek | ||
Płatki kukurydziane na mleku z morelami Jabłka | Zupa ogórkowa Risotto z warzywami i mięsem Brokuły Sos pieczarkowy Kompot truskawkowy | Bułka drożdżowa z owocami Twarożek wiejski |
1, 2 | 1, 2,5 5 2 | 1, 2, 3 2 |
Wtorek | ||
Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mleku | Zupa pomidorowa z makaronem Miruna – ryba panierowana Młode ziemniaki z koperkiem Surówka z kapusty i marchewki Woda mineralna niegazowana | Jogurt grecki z wiśniami Ciastka zbożowe z żurawiną |
1, 2 2 2 | 1, 2 ,3, 51,2,3,4 | 2 1,2 ,3,9 |
Środa | ||
Pieczywo z masłem Szynka wiejska Papryka, sałata Kawa zbożowa na mleku | Zupa jarzynowa z groszkiem Łazanki z kapustą i mięsem Gruszki Herbata z dzikiej róży | Chałka z powidłami Jogurt naturalny |
1, 2 2 | 1, 2, 51,3,2 | 1, 2, 3 2 |
Czwartek | ||
Pieczywo z masłem Pasta łososiowa z twarożkiem Ogórek, szczypiorek Kawa zbożowa z mlekiem | Żurek, chleb orkiszowy Kotlet mielony Młode ziemniaki z koperkiem Mizeria, ogórki z jogurtem greckim Kompot wiśniowy | Kisiel truskawkowy z owocami wyrób własny |
1, 2 2 ,4 2 | 1, 2 , 51,2,3 2 | 1 |
Piątek | ||
Pieczywo z masłem Ser gouda Papryka ,pomidor Kakao na mleku | Zupa fasolowa, chleb żytni Pierogi z truskawkami Polewa – jogurt grecki Banany Woda mineralna niegazowana | Ciastka zbożowe Mus jabłkowy |
1, 2 2 2 | 1, 5 1,2,3 2 | 1, 2, 3, 9 |
Porcje śniadań i podwieczorków oraz porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: Wędliny i nabiał 30-60g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml, Mięso, ryby i surówki 100-150g, Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g Owoce 50- 100g
Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.
Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych