JADŁOSPIS 03 – 07.06.2019

Ś N I A D A N I EO B I A DP O D W I E C Z O R E K
ALERGENYALERGENYALERGENY
Poniedziałek
Płatki kukurydziane na mleku z morelami Jabłka Zupa ogórkowa Risotto z warzywami i mięsem Brokuły Sos pieczarkowy Kompot truskawkowyBułka drożdżowa z owocami Twarożek wiejski    
1, 21, 2,5  5 21, 2, 3 2
Wtorek
Pieczywo z masłem Twarożek z jogurtem Rzodkiewka, szczypiorek Kakao na mlekuZupa pomidorowa z makaronem Miruna – ryba panierowana Młode ziemniaki z koperkiem Surówka z kapusty i marchewki Woda mineralna niegazowanaJogurt grecki z wiśniami Ciastka zbożowe z żurawiną  
1, 2 2 21, 2 ,3, 51,2,3,42  1,2 ,3,9
Środa
Pieczywo z masłem Szynka wiejska Papryka, sałata Kawa zbożowa na mlekuZupa jarzynowa z groszkiem Łazanki z kapustą i mięsem Gruszki Herbata z dzikiej różyChałka z powidłami Jogurt naturalny    
1, 2 21, 2,  51,3,21, 2, 3 2
Czwartek
Pieczywo  z masłem Pasta łososiowa z twarożkiem Ogórek, szczypiorek Kawa zbożowa z mlekiemŻurek, chleb orkiszowy Kotlet mielony Młode ziemniaki z koperkiem Mizeria, ogórki z jogurtem greckim Kompot wiśniowyKisiel truskawkowy z owocami wyrób własny
1, 2         2 ,4          21, 2 , 51,2,3 21
Piątek
Pieczywo z masłem Ser gouda Papryka ,pomidor Kakao na mleku  Zupa fasolowa, chleb żytni Pierogi z truskawkami Polewa –  jogurt grecki Banany Woda mineralna niegazowanaCiastka zbożowe Mus jabłkowy
1, 2        2       21, 5 1,2,3 21, 2, 3, 9

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania:                                                                                                                                                                                        Wędliny i nabiał 30-60g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g Owoce 50- 100g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne  .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne.                         13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych