Święta Wielkanocne upamiętniają zmartwychwstanie Jezusa
Chrystusa. Ważne miejsce w tych świętach zajmują uroczystości
liturgiczne, które poprzedzają to wydarzenie, czyli tak zwany Wielki
Tydzień. To najstarsze i najważniejsze święta chrześcijańskie celebrujące misterium paschalne Jezusa Chrystusa: jego mękę, śmierć i zmartwychwstanie.

Święta rozpoczynają się Niedzielą Palmową. Święto to obchodzi się w
Polsce od średniowiecza, a zostało ono ustanowione na pamiątkę
przybycia Chrystusa do Jerozolimy. Rozpoczyna okres przygotowania
duchowego do świąt, będącego wyciszeniem, skupieniem i
przeżywaniem męki Chrystusa. Tego dnia wierni zanoszą do
kościoła palemkę, która jest symbolem odradzającego się życia.

Nazwy Triduum Paschalne w Kościele zaczęto używać od 1929 roku;
natomiast wcześniej mówiono o Triduum Sacrum. Łacińskie słowo
triduum oznacza dokładnie „trzy dni”. Tradycja Kościoła
rzymskokatolickiego pozwala jednakże rozumieć triduum również jako
trzy fazy misterium odkupienia.
W Wielki Czwartek wspominana jest ostatnia wieczerza, w Wielki
Piątek wierni uczestniczą w Drodze Krzyżowej. Wreszcie Wielka
Sobota to czas żałoby po śmierci ukrzyżowanego Jezusa Chrystusa.
W tym dniu święcimy również pokarmy, które będzie spożywać w
niedzielny poranek.
Zanim jednak usiądziemy do wielkanocnego śniadania, czeka nas
udział w jednym z najważniejszych nabożeństw w ciągu całego roku
— msza rezurekcyjna. Rozpoczyna ją uroczysta procesja, podczas
której ogłaszana jest nowina o zmartwychwstałym Jezusie.

Co powinno znaleźć się w koszyczku?
Chleb, chrzan, sól, masło i wędliny, pisanka i baranek, to
najważniejsze produkty, jakich nie może zabraknąć w koszyczku wielkanocnym, który jest zanoszony do święcenia w sobotę.

Wszystkie te produkty niosą ze sobą pewną symbolikę:
Baranek – symbol Jezusa Chrystusa, który się ofiarował za nas, tak
samo, jak Izraelici ofiarowywali Bogu baranka w czasie Paschy.
Wędliny, mięso – zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek.
Chleb – we wszystkich kulturach ludzkości był i jest pokarmem
podstawowym, niezbędnym do życia. Wśród chrześcijan przedstawia
Ciało Chrystusa.
Jajko – symbol zmartwychwstania, nowego życia,
Chrzan – ma chronić przed chorobami.
Sól – dodaje potrawom smaku, ale jest symbolem zachowania od
zepsucia i ma właściwości oczyszczające. Chrześcijanie są solą ziemi.

Z tymi świętami wiąże się wiele tradycji:
– Wielkanocne pisanki
– Święconka wielkanocna
– Lany poniedziałek, czyli Śmigus Dyngus
– Potrawy wielkanocne

Informację przygotowała w imieniu Samorządu Uczniowskiego Aleksandra Pluta
Zachęcamy do zapoznania się z galerią zdjęć prac wykonanych przez uczniów naszej szkoły.