JADŁOSPIS 08 – 10.06.2020.

 MENUALERGENY
08.06.ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU2,5
SZTUKA MIĘSA SAUTE 
ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM2
MIZERIA2
KOMPOT Z CZARNEJ PORZECZKI 
  
  
 09.06.BARSZCZ BIAŁY Z KIEŁBASĄ WIEJSKĄ2,5,7
GOŁABKI Z RYŻEM I MIĘSEM1
SOS PIECZARKOWY2
HERBATA Z CYTRYNĄ 
  
  
  
10.06.KAPUŚNIAK Z MŁODEJEJ KAPUSTY5
MAKARON ŚWIDERKI Z BIAŁYM SEREM1,2
POLEWA: TRUSKAWKI I JOGURT GRECKI2
HERBATA BRZOSKWINIOWA 

Porcje śniadań i podwieczorków oraz  porcje obiadowe – gramatura zależna od rodzaju dania: 
Wędliny i nabiał 30-50g, warzywa 30-60g, pieczywo 50-80g, Zupy 250-300 ml,  Mięso, ryby i surówki 100-150g,  Napoje 200-250 ml. Dodatki skrobiowe 100-300 g

Dla Rodziców i Opiekunów: Informacja o alergenach w żywności przekazana jest wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Alergeny: 1.Gluten, 2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Seler i produkty pochodne. 6. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne  .7. Gorczyca i produkty pochodne. 8. Soja i produkty pochodne. 9. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, Orzechy makadamia i produkty pochodne. 10. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 12. Łubin i produkty pochodne. 13. Mięczaki i produkty pochodne. 14. Skorupiaki i produkty pochodne.  

Jadłospis może się zmienić z przyczyn niezależnych